Psycholoog Eindhoven

Over mij – Kim Biesmans

In je hoofd

Je hersenen bepalen wie je bent; wat je doet en laat, hoe de wereld binnenkomt, wat je terug kunt geven. Ze regelen alles: denken en leren, praten, bewegen, lachen, dat ons lichaam goed werkt. Onze hersenen bepalen hoe we ons voelen en hoe we ons gedragen. Ze geven mening, betekenis, moraal, ethiek.

Ik ben gefascineerd van het brein. Toen ik klein was, was dat geen mensenbrein, maar dat van dieren. Ik wilde ze precies begrijpen. Vooral paarden. Ik wilde ‘paardenbreinkenner’ worden. Paardenbreinkenner, óf boerin. Ik groeide op in België en had het geluk dat paarden het begin en einde van elke dag waren.

Studeren en werken

Mijn hele jeugd en tienertijd stond in het teken van de paarden. Behoorlijk serieus, tegen het einde van de middelbare school had ik een eigen stal en verzorgde en trainde ik paarden. Toch was me ook duidelijk dat dit niet mijn volledige leven was. Ik was het dierenbrein ontgroeit en wilde me specialiseren in de hersenen van mensen – in Maastricht.

Je bent je brein?

Voor een heel groot gedeelte ben je je brein: wat je beleeft, voelt, vindt en doet is wat je brein doet. Toch voelt dat voor bijna niemand zo (denk maar na, niemand zegt ‘ik ben een brein’… je zegt ‘ik heb een brein’; je voelt je jezelf, niet de som van allemaal chemische reacties in je hoofd. Dat vond en vind ik dus interessant: de biologische én de menselijke kant. Ik koos dan ook bewust voor combinatie: neuropsychologie én ontwikkelingspsychologie.

Niet aangeboren hersenletsel

Er gaat iets mis in je hoofd. Door een ongeluk, ziekte of ouderdom. Dat doet veel met je, en met de mensen om je heen. Omdat ik begrijp wat er misgaat, waarom het misgaat, en wat dat betekent voor jou, de mensen om je heen en je leven, kan ik alle betrokkenen begeleiden. De meeste mensen vinden het fijn dat het niet alleen om het letsel gaat maar om alles wat daarbij komt kijken. Tel maar op: er is sprake van een trauma, verlies, stress, kans op somberheidsklachten, angsten en dat allemaal niet alleen voor degene met de klacht, maar ook voor zijn of haar omgeving.

Stel je eens voor wat dat voor een echtgenoot betekent, de kinderen? Tegelijkertijd is het wel fijn dat ik ook degen met het letsel goed kan begeleiden. Mijn ervaring en verdieping in dat veld van de psychologie heeft me vanaf het begin in het ‘psychologische diepe’ gegooid. Daar plukken al mijn cliënten de vruchten van.

Psycholoog in hart en nieren

Dit is mijn vak, en op mijn praktijk geef ik invulling aan mijn werk op een manier die even persoonlijk en betrokken als professioneel is. Inhoudelijk scherp, duidelijk én warm. Elke cliënt gaat me aan het hart, elk verhaal is even interessant en elke behandeling even bijzonder. Want dat is wel de drijfveer achter elk traject dat ik samen met een cliënt begin – het is mooi en bijzonder om te zien hoe mensen hun eigen talenten vinden en aanwenden om hun leven weer zo in te richten als bij hun past.

En dan zijn er nog steeds… de paarden

Ben ik niet aan het werk, dan ben ik bij de paarden.

Contact

Benieuwd wat ik voor jou kan betekenen? Neem telefonisch contact (040 – 30 41 077) op of vul het contactformulier in.